Rookbarbecues – hoe werken ze precies?

Een rookbarbecue zien we steeds meer in Nederland. Dit is eigenlijk komen overwaaien vanuit Amerika. Op YouTube ben je het misschien al een keer tegengekomen, video’s van varken dat urenlang is gerookt in een rookbarbecue. Dit vlees wordt erna prachtig gepresenteerd waarna het al met het aanraken van een vork uit elkaar valt. Dit soort video’s gaan snel viral in Amerika omdat vele mensen dit leuk vinden om te kijken. Deze video’s en de trend om te bakken met een rookbarbecue is in Nederland ook steeds vaker te vinden.

Wat is een rookbarbecue?

Een rookbarbecue of ook wel Smoker genoemd bakt door middel van rook het vlees heel rustig. Dit proces kan van uren tot dagen gaan. Er zijn zelfs wedstrijden in de wereld die bekijken hoe lang je het vlees kan roken. Sommige zeggen zelfs dat hoe lang je het vlees rookt hoe lekkerder smaakt. Natuurlijk moet je wel opletten dat het vlees tijdens het proces goed blijft. De rookbarbecue bakt op een lagere temperatuur met rook het vlees. Het vlees bevat hierdoor ook de rooksmaak die veel mensen in barbecue kunnen waarderen.

Hoe bak je vlees in de rookbarbecue?

Net zoals bij een normale barbecue doe je het vlees van tevoren kruiden en op smaak brengen. Bij een barbecue ben je meestal klaar naar enkele minuten maar bij een rookbarbecue is de bedoeling om het bakproces langzaam te laten verlopen wat volgens sommige de smaak pas echt naar voren brengt. Het vlees kruid je ook tijdens het bakken nog vaak zodat je smaak helemaal perfectioneert. Vaak wordt in een rookbarbecue varken gedaan, je kunt bijvoorbeeld niet kip gaan roken. Het varken wordt al in de ochtend of de dag ervoor klaar gemaakt. De rookbarbecue wordt op temperatuur gezet en door middel van hout wordt het roken op gang gezet. Let op dat je de rookbarbecue wel buiten plaatst vanwege de rook natuurlijk. Hierna wordt in uren het vlees klaargezet en kan er in de avond van worden genoten.

Hoe kies je een rookbarbecue?

Een rookbarbecue kan van prijs enorm verschillen door de extra functies die het kan hebben. Deze prijsverschillen zijn ook te vinden in normale barbecues maar bij rookbarbecues nog meer omdat het een specialistisch product betreft met enkele unieke aspecten. De rookbarbecue kost meestal tussen de €500 en €5000. Wil je liever twee stukken vlees tegelijkertijd roken dan zul je vaker in een duurdere prijsrange zitten. Zoals in de vorige alinea’s staat beschreven doe je tijdens het roken meestal maar één stuk vlees klaarmaken terwijl je bij een barbecue natuurlijk verschillende stukken vlees klaarmaakt. De rookbarbecue kan het beste worden gekozen op https://producten-vergelijker.nl/blog/de-beste-rookbarbecue-bbq-van-2020/.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *