Tanden bleken met houtskool

Krijg je door houtskool wittere tanden?

We kennen houtskool allemaal wel van de barbecue. Maar wist je dat houtskool ook te gebruiken is om wittere tanden te krijgen?

Een mooie witte lach is tegenwoordig de standaard. Alle beroemdheden hebben stralend witte tanden en zodoende moeten ‘onze’ tanden ook voldoen aan die standaard. Tanden zijn van nature niet spierwit. Meestal hebben tanden een gelige gloed. Ook na verloop van tijd worden tanden niet witter maar juist eerder geler. Een esthetische tandheelkundige behandeling kan helpen.

Pas op voor bleekmiddel

Sommigen gebruiken bleekmiddel om wittere tanden te krijgen. Wat ons betreft is dat niet helemaal de goede oplossing. Deze sterke stoffen tasten juist eerder het glazuur aan. Op korte termijn heb je dan wel witte tanden, maar door de jaren heen verlies je de natuurlijke bescherming. Andere whitening producten bevatten vaak alcohol, fluoride en sodium lauryl sulfaat. Bepaald geen lieve stoffen. Het is daarom beter om innovatievere behandelingen te gebruiken zoals laser.

Actieve koolstof

Een middel waarmee je op natuurlijke wijze tanden kunt bleken is actieve koolstof. Koolstof is zwart waardoor het wat tegenstrijdig lijkt, maar het is echt zo. Je krijgt redelijk eenvoudig wittere tanden.

Wat is actieve koolstof?

Koolstof zijn verkoolde plantenresten. Deze zijn meestal afkomstig van kokosnoten. Koolstof heeft als eigenschap dat het een groot absorptievermogen heeft. Dit houdt in dat het kinderlijk eenvoudig andere stoffen in zich op kan nemen. Door een bepaald proces dat activeren wordt genoemd, wordt met behulp van hoge druk en stoom de structuur van koolstof poreus. Hiermee wordt het absorptieproces vergroot.

Kun je op de barbecue zelf actieve koolstof maken?

Helaas is het niet handig om op de barbecue kokosnootschillen te verbranden. Dit kan wel, maar je hebt dan enkel nog de koolstof en niet de actieve koolstof. Het is wat gemakkelijk om niet zelf te knutselen met hoge druk en stoom en voor de kant en klare oplossing te gaan. Het is dus raadzaam om niet zelf aan de slag te gaan met de barbecue, houtskool en aanmaakblokjes.

Voordelen van active kool voor je gebit

Actieve koolstof heeft verschillende voordelen voor je gebit. Zo heeft het inmiddels zijn werking bewezen bij vele voor en na foto’s. Maar het verwijderd ook tandplak en andere onzuiverheden als schadelijke bacteriën. Door het absorptievermogen wordt ook de aanslag op tanden ingesloten en afgevoerd. Andere voordelen zijn:

  • Actieve kool heeft een licht polijstende werking dat bijdraagt aan wittere tanden
  • De pH waarde wordt verhoogd waarbij de zuurgraad in je mond dus verlaagt
  • De koolstof bevordert het natuurlijk evenwicht in de mond 

Is het aan te raden?

Natuurlijke ingrediënten zijn vaak beter dan chemicaliën. Dat is ook in dit geval zo. Daarnaast heeft het ook een ontsmettende en blekende werking. Vooral in combinatie met kokosolie is actieve koolstof fantastisch. Zorg wel voor de juiste geprepareerde tandpasta’s want actieve koolstof die vermalen is, is namelijk wel weer slecht om in te ademen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *