Het genot van een lekkere port

Bij bijzondere gelegenheden is het geen gek idee om wijn te schenken. Ook als er niet per se reden is voor een belangrijke gebeurtenis, kan er nog steeds genoten worden van een lekkere wijn. Er zijn vele soorten wijn die je kunt drinken. Zo is er natuurlijk rode wijn en witte wijn. Afhankelijk van het eten wat je er bij wilt eten of wat jouw specifieke smaak is, kun je kiezen voor jouw perfecte wijn. Een andere soort wijn die je kunt drinken is bijvoorbeeld port. Deze staat waarschijnlijk minder vaak op tafel dan de normale wijnen die je misschien gewend bent. Dit maakt het echter niet minder de moeite waard om deze wijn een beetje beter te leren kennen.

Wat is port precies?

Eigenlijk is deze wijn vrijwel hetzelfde als de meeste wijnen die je tegenkomt. Port is alleen een versterkte versie daarvan. Tijdens het maken van deze wijn wordt extra alcohol toegevoegd. Het is dan vaak dus ook een stuk sterker dan andere wijnen. Verder is deze wijn vaak wat zoeter dan je reguliere wijn. Je zou deze wijn dus goed kunnen omschrijven als een wijn met veel body en karakter, lekker veel fruit en een betrekkelijk hoog alcoholpercentage. Hierbij moet je denken aan zo’n twintig procent alcohol.

Wat zijn de verschillende soorten?

Natuurlijk is het niet zo dat er maar een soort van deze wijn bestaat. Net als met andere wijnen zijn er vele verschillende soorten port te bedenken. Zo heb je bijvoorbeeld een witte port. Deze wordt gemaakt van witte druiven en vervolgens zo’n drie jaar gerijpt. Deze variant smaakt vaak fris en halfzoet. Verder is deze het lekkerst als je hem koud drinkt, dus bewaar een witte port altijd in de koelkast. Verder kun je ook een rosé variant krijgen. Deze heeft zoals de naam al suggereert een rosékleurig. Geuren en smaken die je hierbij kunt verwachten zijn bijvoorbeeld aardbei, kaneel en framboos. 

De bekendste soort is waarschijnlijk de ruby variant. Deze heeft de kenmerkende dieprode kleur die je misschien wel van port verwacht. De smaak van een ruby variant is vol en zoet. Verder is het belangrijk dat je deze drank juist niet gekoeld houdt. Deze is namelijk het lekkerst op een temperatuur van zo’n zestien graden Celsius. Er is nog een laatste soort, namelijk de Tawny port. Deze zijn vaak nog een stukje langer gerijpt dan de voorgaande soorten en smaakt vaak naar karamel, noten, vijgen en kaneel.

Waarbij kun je dit drinken?

Net als wijn en andere drank, kun je deze wijn uitstekend drinken bij het eten. Sommig eten leent zich er echter wel beter voor dan ander eten. Zo is deze wijn perfect te drinken bij een borrel met lekkere hapjes, maar kun je ook genieten van een lekker glaasje port bij je dessert. Afhankelijk van de soort wijn die je neemt, kun je er bepaalde kaasjes bij eten. Ook bij gerookt vlees, allerlei soorten noten en zoete gerechten kan een lekker glaasje zeker geen kwaad. Als je dus nog geen kennis hebt gemaakt met deze heerlijke wijn, dan is nu het moment om dat maar eens te gaan doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *