Welke soort haarden zijn er allemaal voor in huis of onder de overkapping?

Als je naar een speciaalzaak gaat en informatie vraagt over een haard, dan zul je zeker weten verrast worden. Er is namelijk niet maar één soort haard. Daarom is het slim om voordat je op zoek gaat naar jouw ideale haard, te weten welke verschillende soorten haarden er zijn en of ze haardhout gebruiken. Wij leggen het uit.

Bio ethanol

Als je geen mogelijkheden hebt voor een rookkanaal, kun je bio-ethanol als brandstof gebruiken zonder enige beperking. Je hebt namelijk geen rookkanaal nodig bij deze manier van stoken. Tegenwoordig zijn er zelfs beveiligde systemen beschikbaar die elektronisch werken en een afstandsbediening hebben. Onderschat niet hoeveel warmte deze toepassing kan genereren! Afhankelijk van de haard waarin je de bio-ethanol brander plaatst, kan het rendement soms vergelijkbaar zijn met een haard die op gas of hout werkt.

Open haard

De open haard is de meest traditionele optie. Het is heerlijk om te genieten van de authentieke houtgeur en het knisperende geluid van brandend hout. Niets kan tippen aan de warmte, sfeer en romantiek van een echte open haard. Er zijn verschillende manieren om een open haard in te bouwen, van strak en modern tot klassiek met bijvoorbeeld een marmeren schouw. Je kunt ook kiezen uit verschillende achterwanden, zoals een strakke zwarte achterwand of een nostalgische achterwand met gemetselde stenen. Je moet uiteraard ook nog openhaardhout kopen.

Inbouwhaard

Bij de inbouwhaard wordt alles compleet gemaakt, inclusief het rookkanaal en de schouw. Zo kun je een sfeerverwarming op maat krijgen die precies past bij wat jij wilt en mooi vindt. Bij nieuwbouw wordt het rookkanaal ook gebouwd en goed geïsoleerd zoals het hoort. Het is slim om een wand te bouwen rondom de installatie. Laat het installeren zeker over aan een specialist.

Gashaard

Gashaarden zijn momenteel niet zo populair. De stijgende prijs van gas heeft ervoor gezorgd dat mensen ze minder kopen. Ze zijn net zo makkelijk te bedienen als een fornuis. Het enige verschil is dat de vlammen van gashaarden niet echt bewegen, maar stil blijven staan. Een groot voordeel van gashaarden is dat ze geen as of rook produceren. Daarom is het schoonmaken en onderhouden ervan heel gemakkelijk.

Pellethaard

Pellethaarden zijn deze winter samen met houtgestookte haarden erg populair. Ze zorgen voor een comfortabele warmte en creëren een gezellige sfeer in huis met hun vlammen. Het belangrijkste verschil zit in de brandstof die ze gebruiken, namelijk pellets. Pellets zijn vermalen en samengeperst hout. Het is een milieuvriendelijke brandstof, net als hout. Het is bovendien gemakkelijk verkrijgbaar in zakken bij verschillende winkels, dus het is goed toegankelijk. Welke kachel past bij jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *