Pizzaovens en zijn kooktechnieken

Met dit lekkere weer buiten in Nederland zien we de pizzaovens uit de grond komen. Mensen kopen en bouwen massaal hun eigen steenoven. Ook wel gezien als de stenen pizza oven. Het is een ideale manier om buiten te koken. Op onze website over pizzaovens blijkt dat je er meer kan bakken dan alleen pizza’s. Er zijn erg veel verschillende gerechten te vinden waaruit blijkt dat er enorm veel opties zijn. Daarnaast zal je onze pizzaovens en hout gestookte pizzaovens ook tweedehands te koop aangeboden zien worden. Elektrisch wordt ook aangeboden op onze website. Naast de velen gerechten, zijn er ook verschillende kooktechnieken. Deze kooktechnieken worden in dit artikel verder uitgelegd.

Het mooie aan een steenoven is dat de warmte die ontstaat tijden het stoken, opgeslagen wordt en dus niet verloren gaat. Deze warmte wordt gegeven aan het gerecht, waardoor het erg snel gaart. De regel is dat hoe meer thermische massa, hoe langer je kan bakken zonder de opnieuw te stoken. Als je bijvoorbeeld je eigen brood wil bakken, dan is een grote thermische massa erg belangrijk. Dit krijg je door een dikke oven wand te hebben, zodat er zo min mogelijk warmte verdwijnt.

Hoe langer iets in de oven moet, hoe meer hout er nodig is. Het is van te voren dus belangrijk te weten wat je wilt opwarmen. Een pizza bijvoorbeeld dan is er een relatief kleine massa voldoende. Zo kan een pizza al in anderhalve minuut al gebakken worden. Een brood in 3 a 4 minuten.

Zuurdesembrood bijvoorbeeld bak je weer in een afkoelende oven en dus zonder vuur. Hetzelfde geldt voor soepstengels. Soepstengels kunnen mooi gemaakt worden met het overgebleven pizzadeeg en doe je erin wanneer de oven afkoelt en je pizza’s al bereid zijn. Producten als groente, vlees, visschotels kunnen onafgedekt in de oven. Het krijgt daardoor een heerlijk krokant laagje. Zo zijn er nog veel meer technieken, kijk daarvoor op onze website voor pizzaovens.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *