01.Rozemarijn
Rozemarijn is een sterk smakend kruid met een verleidelijke, dennenachtige smaak.
Dit gaat goed samen met bijna elk vlees of groente als het op de juiste manier wordt gebruikt.
Het wordt ook wel de ‘Koning der Kruiden’ genoemd.
De blaadjes voelen enigszins kleverig aan, en dat komt door de olie die rozemarijn afscheidt.
Deze olie sijpelt tijdens het koken in het voedsel en maakt het heerlijk van smaak. Rozemarijnblaadjes zijn een beetje kauwbaar, dus het is aan te raden ze fijn te hakken als je ze toevoegt aan een marinade of tijdens het koken.
Voor BBQ’s kun je de blaadjes gewoon met je vingers van de steel scheiden en ze tijdens het grillen over het vlees strooien om de smaak vrij te geven.
De stengel is hard en onsmakelijk, maar heeft nog steeds veel smaak. Als de stengel lang genoeg is, kun je het gebruiken als een kebabspies, die essence zou afscheiden binnenin het vlees tijdens het grillen.
Rozemarijn wordt meestal aanbevolen bij vetter vlees zoals lamsvlees, varkensvlees en rundvlees, maar zou ook goed gaan met wit vlees, zeevruchten en groenten als het lichter wordt gebruikt.
Rozemarijntakjes zijn ook een geweldige garnering, maar ze zijn niet zo smakelijk om in hun geheel te eten.
Een ander pluspunt is het aangename aroma dat ronddwarrelt als het gekookt of gegrild is. Rozemarijn staat bekend om zijn therapeutische geur.
02. Tijm
Gewone tijm is het beste voor BBQ’s in vergelijking met zijn mildere varianten, zoals citroen-geurende tijm, die beter geschikt is voor marinades en dipsauzen.
Het heeft een scherpe, kruidige smaak met een vleugje zoetheid.
Tijm kan achteloos worden toegevoegd aan elke barbecue, en het resultaat is altijd smakelijk.
Tijmblaadjes zijn vrij fijn, dus je hoeft ze niet fijn te hakken. Strooi de takjes gewoon over het vlees/groenten en barbecue.
Tijm kan worden toegevoegd aan olijfolie en knoflook om een eenvoudige marinade te maken voor vlees en aardappelen voor het barbecueën. De blaadjes kunnen ook dips en saladedressings kruiden met een scherpe kick.
03. Bieslook
Bieslookblaadjes zijn een uitstekende toevoeging aan elke barbecue, met hun kenmerkende uiensmaak.
Hak de blaadjes fijn en voeg ze toe aan boter of olijfolie om ze voor en tijdens het barbecueën in te smeren. Het resultaat zal sappig en smaakvol vlees zijn.
Knoflookbieslook is nog beter. Zoals de naam al doet vermoeden, heeft deze variant een meer uitgesproken knoflooksmaak die goed samengaat met vlees tijdens het barbecueën. De kleine, witte bloemetjes bovenop kunnen worden gebruikt als eetbare garnering om elk gerecht er mooi uit te laten zien.
Tip: NaturalSpices.nl – Kruiden en specerijen online
04. Venkel
Venkel is een delicaat, vederachtig kruid dat bekend staat om zijn milde smaak die wordt gebruikt als aanvulling op mager vlees en groenten die een lichtere smaak nodig hebben. Het wordt vaak gebruikt in combinatie met een sterker smakend kruid om de truc te doen.
Venkelbladeren hebben een anijssmaak, een beetje zoals zoethout. Venkelzaad daarentegen heeft een veel sterkere smaak, die uitstekend geschikt is voor marinades in rijker vlees.
05. Marjolein
Meer bekend als wilde Oregano, is Marjolein een mildere variant uit de Oregano familie.
Het is niet zo scherp als Oregano, maar het is een uitstekende keuze om vlees en groenten mee te barbecueën zonder de andere smaken te overheersen.
Een paar takjes licht gedroogde marjolein zijn perfect voor op de barbecue. Verse Marjolein is beter te gebruiken in een marinade of dip.
06. Basilicum
Natuurlijk, de meest voorkomende kruid – Basilicum, is in staat om rijkdom toe te voegen aan elk gerecht waar het mee gekookt wordt.
Gedroogde Basilicum blaadjes werken het beste voor barbecues, maar als je verse Basilicum hebt liggen, kun je dat ook fijn hakken en toevoegen aan je BBQ.
Verse basilicum is ook een geweldige garnering om kleur, textuur en kracht aan uw BBQ gerechten toe te voegen.